Achter elk verwijt zit een wens

“Jij bent er nooit…”

“Je bent altijd aan het werk…” 

Wist je dat achter elk verwijt een wens schuilgaat?

Maak jij iemand wel eens een verwijt? Aan een geliefde bijvoorbeeld? Of jezelf? Een verwijt zoals bijvoorbeeld:

“Jij bent er nooit”

“Je luistert nooit naar wat ik zeg”

“Je doet ook nooit…..”

“Je bent altijd aan het werk” 

Of ….. (vul maar in..).

Achter elk verwijt zit een wens, behoefte of verlangen. Als die wens of behoefte vervuld wordt gaat alles naar wens. Dat is wat je wilt. Misschien merk je het dan niet eens op. Maar als de behoefte niet vervuld of niet gezien wordt, dan is dat ineens voelbaar. Het gebrek aan het vervullen van de behoefte raakt een snaar of soms een (diepere) pijn of angst. Die pijn of angst wil je niet voelen en daartegen wil je je wapenen. Dat resulteert vaak in een verwijt. 

In bovenstaande verwijten zou de volgende wens of behoefte verborgen kunnen zitten (en de daarmee samenhangende angst of pijn als de behoefte niet wordt vervuld): 

 

Jij bent er nooit: 

Ik ben graag bij je en als je er niet bent dan mis ik je/dan voel ik mij alleen. Dan ben ik bang dat ik je kwijtraak/dat je mij niet nodig hebt en dat doet pijn.

Je luistert nooit naar wat ik zeg:

Ik wil graag dat je luistert want dit is belangrijk voor me/Ik wil je graag betrekken bij wat er in mij omgaat en als je dan niet luistert dan voel ik me genegeerd/dan voel ik me niet serieus genomen. Dan ben ik bang dat ik niet belangrijk genoeg voor je ben en dat doet pijn. 

Je doet ook nooit.. :

Ik heb je hulp of steun nodig en als je dat niet geeft dan voel ik me in de steek gelaten. Dan ben ik bang dat ik het allemaal alleen moet doen en ik kan het niet zonder jou.

Je bent altijd aan het werk :

Ik wil graag aandacht van je en als je werk steeds voorrang krijgt dan heb ik het gevoel dat ik er niet toe doe. Dan ben ik bang dat ik niet waardevol ben voor jou en dat doet pijn.

 

Welke behoefte wordt bij jou niet gezien of vervuld als je een verwijt maakt? Welke pijn of angst is daarmee verbonden? Heb je je wens of behoefte wel kenbaar gemaakt voorafgaand aan het verwijt? Kon de ander weten wat er van hem of haar werd verwacht? Wat zou er gebeuren als je in plaats van het verwijt je wens of behoefte en de onderliggende angst uitspreekt naar je partner? Dus uitspreken wat je wel wilt in plaats van dat wat je niet wilt.

Sta hier eens bij stil.

In de antwoorden ligt een schat aan informatie verborgen en ook de sleutel om een negatieve manier van communiceren met een geliefde om te draaien naar een gesprek vanuit verlangen, behoefte en de pijn of angst die ermee verbonden is als dat niet wordt gezien. 

Hulp nodig? 

Zoek jij begeleiding om uit verwijten te blijven en om de dialoog met je (ex-)partner te verbeteren? Maak nu een afspraak.



Vorige
Vorige

Uit elkaar of niet?

Volgende
Volgende

Als de ander wil scheiden