Als de ander wil scheiden

Scheidingsmediator

“En dan trek je zomaar de stekker eruit? “

“Zomaar? Zonder aankondiging? Hoe dan? Waarom dan?  Hoe kan je nu zeggen dat het aan mij ligt? Dat ik je verstik? Jij bent degene die er steeds niet is? Je hebt al alle vrijheid om te doen en te laten wat je wilt. Vind je het gek dat ik af en toe boos word omdat ik er alweer alleen voor sta? Dat ik vraag of je ook eens thuis bent, met ons, met de kinderen?  Ik heb je zo vaak gevraagd of je wel gelukkig was. Nooit heb je gezegd dat dat niet zo was..” 

Ik had zoveel vragen om te proberen het begrijpen waarom hij wilde scheiden, maar antwoord kreeg ik niet. En de antwoorden die ik kreeg wilde ik niet horen.  Te pijnlijk. 

Boosheid, ongeloof, verdriet, angst, onbegrip, alles kwam voorbij.. ik was ‘lost’. Volledig. Elkaar vasthouden was er niet bij. Hoe kon ik troost vinden bij hem terwijl ik hem niet kon bereiken? Ik kon niet geloven wat er gebeurde, wat ons overkwam. Ik wilde vooral ook niet horen dat hij vond dat ik hier een rol in had. En hij dan?  Na eindeloos proberen het te begrijpen, antwoorden te krijgen, duidelijkheid over het waarom had ik nog geen antwoord gehoord. Alle antwoorden die waren gegeven kwamen niet aan. Als hij zo ongelukkig was, dan had hij het toch wel eerder gezegd? Dan had hij daarvan toch wel iets moeten laten blijken? Je kan toch niet zomaar van de ene op de andere dag zeggen dat het over is, zonder waarschuwing, zonder eerder aan te geven dat je niet happy bent. 

Dat doe je toch niet? Dat kan toch niet zomaar. Er was vast iets anders aan de hand. Hij zit vast in de knoop met zichzelf. Zo probeerde ik zelf verklaringen te zoeken. 

Zolang ik geen duidelijk antwoord had geloofde ik het niet. Zolang ik geen duidelijk antwoord kreeg kon ik niet accepteren dat het zomaar over was.” 

Onmacht

Dit gevoel van onmacht komt vooral voor bij de partner die verlaten wordt en waarbij de andere partner een stil intern proces is doorgegaan zonder hem of haar daarbij te betrekken. De verbinding is dan al langer zoek doordat het praten over de relatie, over kwetsbaarheden, over verdriet, angst en teleurstelling niet vanzelfsprekend is. Het uitspreken daarvan leidt eerder tot ongemakkelijke gevoelens, afwijzing, onbegrip en ‘automatisch in de verdediging schieten’  dan tot openhartige gesprekken in verbinding. De relatie houdt stand uit gewoonte, omdat dat is afgesproken, omdat dat zo hoort, maar de betrokkenheid, de aandacht en liefde voor elkaar zijn gaandeweg uitgedoofd, met als gevolg dat partners zich eenzaam voelen in de relatie of niet gehoord, niet gesteund, niet gezien, of niet geliefd. Het gebrek daaraan is voelbaar uit zich vaak in een verwijt. 

In bovenstaand voorbeeld was dit aan de orde. Hij was al heel lang ongelukkig in de relatie en kon er niet precies de vinger op leggen waar het door kwam. Zij voelde zich al jaren niet gesteund en kon haar behoefte alleen nog in verwijt overbrengen. Ze keurde zijn plannen af in het ondernemerschap omdat ze vreesde dat hij dan nog minder thuis zou zijn en zij alles alleen moest doen terwijl ze ook een drukke baan had. Hij voelde zich niet vrij om te zijn wie hij wilde zijn omdat ze niet blij kon zijn met zijn ambitie.  Hij was al lang niet gelukkig door het gebrek aan verbondenheid en autonomie.

Ook zij voelde dat, maar was ervan overtuigd dat de relatie in de basis wel goed zat. Het kwam voor haar zo onverwacht toen hij vertelde dat hij wilde scheiden. Dat was voor haar een schok, ‘als een donderslag bij heldere hemel”. Als ze helemaal eerlijk was naar zichzelf dan was de hemel niet zo helder. Ook zij was niet gelukkig met hoe het ging, maar wilde dat liever niet onder ogen komen uit angst voor hoe het dan verder moest. Of uit angst dat zij niet goed genoeg was. Maar het dan in haar ogen ‘zomaar opgeven’ was voor haar erg moeilijk om te accepteren.

Het ging er haar vooral om dat hij niet gesproken had over zijn gevoelens. Dat ze geen gelegenheid hadden gehad om er samen aan te werken. Hij nam zomaar de beslissing om te stoppen en daar kon ze niks meer aan veranderen. Ze kon zich niet zomaar neerleggen bij haar machteloosheid. Terwijl dat het enig was wat ze kon doen.

 

Zoek jij hulp of begeleiding bij het aanvaarden, het regelen of het verwerken van een scheiding? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via: info@over-en-uit.nl of klik onderstaande button aan en laat je gegevens achter op het contactformulier.

 

Vorige
Vorige

Achter elk verwijt zit een wens

Volgende
Volgende

Troost